Đề thi thử Đại học môn Tiếng Anh năm 2011 -2

Môn Thi: ANH VĂN – Khối D đề tham khảo số 2

Thời gian: 90 phút, không kể thời gian giao đề

 

ĐỀ 1:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions. 

Question 1:

Question 2:

Question 3:

Question 4:

Question 5:

 

A. shown                    B. flown                      C. grown                     D. crown

A. complexion             B. examination            C. exaggerate              D. exhibit

A. accountant              B. amount                    C. founding                 D. country

A. missed                   B. laughed                   C. stopped                   D. closed

A. criteria                   B. initiate                     C. certificate                D. interactive

 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6:   He is doing very badly but he tries to ____________appearances.

A. hold on                     B. stick to                    C. keep up                  D. make out

Question 7:   I regret going to the cinema. I wish I ____________.

A. didn't go there         B. haven't gone there   C. hadn't gone there    D. would not go there

Question 8:   Today's weather will be a _______of yesterday.

A. continuing              B. continuation            C. continuity                D. continual

Question 9:   The children had been _______ of the danger, but had taken no notice.

A. warned                  B. explained                C. shown                     D. prevented

Question 10: Our country has large areas of _______beauty.

A. unharmed               B. undamaged             C. unspoilt                   D. uninjured

Question 11: Scientists and engineers have invented devices to remove _______from industrial wastes.

A. pollutions                B. pollute                     C. polluting                D. pollutants

Question 12: The _______polluted atmosphere in some industrial regions is called "smog".

A. much                     B. largely                     C. fully                        D. heavily

Question 13: Too many factories dispose _______their waste by pumping it into rivers and the sea.

A. out                         B. of                           C. away                      D. off

Question 14: He was so mean that he could not bear to_ ______the smallest sum of money for the charity appeal.

A. part with                B. pay off                   C. give in                     D. let out

Question 15: -Teacher: "Jon, you've written a much better essay this time."

- Jon: " _______"

A. Writing? Why?                                           B. Thank you. It's really encouraging.

C. You're welcome.                                        D. What did you say? I'm so shy.

Question 16: The _______north we go, the less likely we are to meet high temperatures.

A. far                           B. furthest                   C. farther                    D. farthest

Question 17: Unlike the other Asian states, Singapore has ______ _ raw materials.

A. hardly any              B. any hardly               C. hardly no                D. hardly some

Question 18: Although the patient's condition is serious, she seems to be out of_ ______.

A. place                      B. control                               C. danger                     D. order

Question 19: "ATM" stands for_.

A. automatic talking machine                         B. automation telling mate

C. automobile teller mate                                 D. automated teller machine

Question 20: -"Do you feel like going to the stadium this afternoon?"

                    - “ ______ ______”

A. I don't agree. I'm afraid.                             B. I feel very bored.

C. You're welcomed.                                      D. That would be great.

Question 21: -"I don't think I can do this."

                        - “ ___________”

A. Oh, come on! Give it a try!                        B. Yeah. It's not easy.

C. No, I hope not.                                           D. Sure, no way!

Question 22: If you want your children to play football well, you need to find a good _______.

A. supervisor               B. teacher                   C. coach                     D. captain

Question 23: "Don't count your chickens _______they are hatched."

A. after                        B. since                       C. while                      D. before

Question 24: - Cindy: "Your hairstyle is terrific, Mary!"

- Mary:" _______".

A. Yes, all right.                                              B. Thanks, Cindy. I had it done yesterday.

C. Never mention it.                                        D. Thanks, but I'm afraid.

Question 25: The sports event was _______and successfully organized.

A. good preparation    B. good job                 C. well-done                D. well-prepared

Question 26: - "Make yourself at home."

                        -“___________”

A. Not at all. Don't mention it.                       B. Thanks. Same to you.

C. That's very nice. Thank you.                      D. Yes, can I help you?

Question 27: The country won't be _______for re-election as non-permanent member of the UN Security Council.

A. suitable                   B. eligible                    C. rightful                   D. legal

Question 28: Michael could hardly wait to _______his new motorbike.

A. sit down                 B. turn back                C. try out                     D. put on

Question 29: The child who was caught ______ was made to stand in the corner of the classroom.

A. behaving                 B. misbehave               C. misbehavior            D. misbehaving

Question 30: ______ the country joined the WTO, it has made big economic achievements.

A. After                      B. Since                       C. When                      D. As soon as

Question 31: They are conducting a wide ______ _ of surveys throughout Vietnam.

A. collection               B. range                      C. selection                 D. group

Question 32: Thanks to the invention of labor-saving _______, domestic chores are no longer a burden.

A. devices                   B. things                      C. equipment              D. furniture

Question 33: Only 65 per cent of people voted in the local election; the rest were completely ________.

A. uninterested            B. disinterested            C. uninteresting           D. interested

Question 34: Slang can be defined as a set of codes used in ______ language.

A. informal                  B. unfamiliar               C. informative             D. uneducated

Question 35: The widespread use of pesticides and herbicides has led to the _______of groundwater in many parts of the world.

A. corruption                 B. infection                  C. poison                     D. contamination

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the blanks from 36 to 45.

Many parents believe that they should begin to teach their children to read when they are (36)_more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but forcing a child could be counter-productive if she

isn't ready. Wise parents will have a (37)_attitude and take the lead from their child. What they should provide is a selection of (38)_toys, books and other activities. Nowadays there is plenty of good (39)_available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about the house will also (40)_them to read.

Of course, books are no longer the only source of stories and information. There is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a child finds in a book and are (41)_valuable in helping to increase vocabulary and concentration. Television gets a bad review as far as children are concerned, mainly because too many spend too much time watching programmes not intended for their age (42)_. Too many television programmes induce an incurious, uncritical attitude that is going to make learning much more difficult. However, (43)_ viewing of programmes designed for young children can be useful. Just as adults enjoy reading a book after seeing it serialised on television, so children will pounce on books which (44)_their favourite television characters, and videos can add a new (45)_to a story known from a book.

 

Question 36:

A. scarcely

B. rarely

C. slightly

D. really

Question 37:

A. cheerful

B. contented

C. relaxed

D. hopeful

Question 38:

A. bright

B. thrilling

C. energetic

D. stimulating

Question 39:

A. material

B. sense

C. produce

D. amusement

Question 40:

A. provoke

B. encourage

C. provide

D. attract

Question 41:

A. properly

B. worthily

C. perfectly

D. equally

Question 42:

A. set

B. band

C. group

D. limit

Question 43:

A. cautious

B. choice

C. approved

D. discriminating

Question 44:

A. illustrate

B. extend

C. feature

D. possess

Question 45:

A. revival

B. dimension

C. option

D. existence

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55.

Herman Melville, an American author best known today for his novel Moby Dick, was actually more popular during his lifetime for some of his other works. He traveled extensively and used the knowledge gained during his travels as the basis for his early novels. In 1837, at the age of eighteen, Melville signed as a cabin boy on a merchant ship that was to sail from his Massachusetts home to Liverpool, England. His experiences on this trip served as a basis for the novel Redburn (1849). In 1841, Melville set out on a whaling ship headed for the South Seas. After jumping ship in Tahiti, he wandered around the islands of Tahiti and Moorea. This South Sea island sojourn was a backdrop to the novel Omoo (1847). After three years away from home, Melville joined up with a U.S. naval frigate that was returning to the eastern United States around Cape Horn. The novel White Jacket (1850) describes this lengthy voyage as a navy seaman.

With the publication of these early adventure novels, Melville developed a strong and loyal following among readers eager for his tales of exotic places and situations. However, in 1851, with the publication of Moby Dick, Melville's popularity started to diminish. Moby Dick, on one level the saga of the hunt for the great white whale, was also a heavily symbolic allegory of the heroic struggle of humanity against the universe. The public was not ready for Melville's literary metamorphosis from romantic adventure to philosophical symbolism. It is ironic that the novel that served to diminish Melville's popularity during his lifetime is the one for which he is best known today.

Question 46: The main subject of the passage is ____________.

A. Melville's travels                                         B. the popularity of Melville's novels

C. Melville's personal background                  D. Moby Dick

Question 47: According to the passage, Melville's early novels were ____________.

A. published while he was traveling               B. completely fictional

C. all about his work on whaling ships           D. based on his travel experience

Question 48: In what year did Melville's book about his experiences as a cabin boy appear?

A. 1837                       B. 1841                       C. 1847                      D. 1849

Question 49: The word "basis" in paragraph 1 is closest in meaning to ______

A. background            B. message                  C. bottom                    D. dissertation

Question 50: The passage implies that Melville stayed in Tahiti because ______

A. he had unofficially left his ship                   B. he was on leave while his ship was in port

C. he had finished his term of duty                  D. he had received permission to take a vacation in Tahiti

Question 51: A "frigate" in paragraph 1 is probably_ ___________.

A. an office                 B. a ship                      C. a troop                    D. a fishing boat

Question 52: How did the publication of Moby Dick affect Melville's popularity?

A. His popularity increased immediately.        B. It had no effect on his popularity.

C. It caused his popularity to decrease.           D. His popularity remained as strong as ever.

Question 53: According to the passage, Moby Dick is _______.

A. a romantic adventure                                  B. a single-faceted work

C. a short story about a whale                         D. symbolic of humanity fighting the universe

Question 54: The word "metamorphosis" in paragraph 2 is closest in meaning to ____________.

A. circle                      B. change                               C. mysticism   D. descent

Question 55: The passage would most likely be assigned reading in a course on ____________.

A. nineteenth-century novels                           B. American history

C. oceanography                                             D. modem American literature

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.

An air pollutant is defined as a compound added directly or indirectly by humans to the atmosphere in such quantities as to affect humans, animals, vegetation, or materials adversely. Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change. When the first air pollution laws were established in England in the fourteenth century, air pollutants were limited to compounds that could be seen or smelled - a far cry from the extensive list of harmful substances known today. As technology has developed and knowledge of the health aspects of various chemicals has increased, the list of air pollutants has lengthened. In the future, even water vapor might be considered an air pollutant under certain conditions.

Many of the more important air pollutants, such as sulfur oxides, carbon monoxide, and nitrogen oxides, are found in nature. As the Earth developed, the concentration of these pollutants was altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycles. These serve as an air purification scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil. On a global basis, nature's output of these compounds dwarfs that resulting from human activities.

However, human production usually occurs in a localized area, such as a city. In such a region, human output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycles. The result is an increased concentration of noxious chemicals in the air. The concentrations at which the adverse effects appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human activities. The actual concentration need not be large for a substance to be a pollutant; in fact, the numerical value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would occur naturally in the area. For example, sulfur dioxide has detectable health effects at 0.08 parts per million (ppm), which is about 400 times its natural level. Carbon monoxide, however, has a natural level of 0.1 ppm and is not usually a pollutant until its level reaches about 15 ppm.

Question 56: What does the passage mainly discuss?

A. The economic impact of air pollution.            B. What constitutes an air pollutant.

C. How much harm air pollutants can cause.      D. The effects of compounds added to the atmosphere.

Question 57: The word "adversely" in the first paragraph is closest in meaning to _______.

A. negatively                   B. quickly                   C. admittedly                          D. considerably

Question 58: It can be inferred from the first paragraph that _______.

A. water vapor is an air pollutant in localized areas

B. most air pollutants today can be seen or smelled

C. the definition of air pollution will continue to change

D. a substance becomes an air pollutant only in cities

Question 59: The word "These" in the second paragraph is closest in meaning to_.

A. the various chemical reactions

B. the pollutants from the developing Earth

C. the compounds moved to the water or soil

D. the components in biogeochemical cycles

Question 60: For which of the following reasons can natural pollutants play an important role in controlling air pollution?

A. They function as part of a purification process.

B. They occur in greater quantities than other pollutants.

C. They are less harmful to living beings than other pollutants.

D. They have existed since the Earth developed.

Question 61: According to the passage, human-generated air pollution in localized regions _______.

A. can be dwarfed by nature's output of pollutants

B. can overwhelm the natural system that removes pollutants

C. will damage areas outside of the localized regions

D. will react harmfully with natural pollutants

Question 62: The word "localized" in the third paragraph is closest in meaning to _______.

A. specified                    B. circled                                 C. surrounded                          D. encircled

Question 63: According to the passage, the numerical value of the concentration level of a substance is only useful if _______.

A. the other substances in the area are known                 B. it is in a localized area

C. the natural level is also known                                    D. it can be calculated quickly

Question 64: The word "detectable" in the third paragraph is closest in meaning to_.

A. beneficial                    B. special                                 C. measurable                          D. separable

Question 65: Which of the following is best supported by the passage?

A. To effectively control pollution, local government should regularly review their air pollution laws.

B. One of the most important steps in preserving natural lands is to better enforce air pollution laws.

C. Scientists should be consulted in order to establish uniform limits for all air pollutants.

D. Human activities have been effective in reducing air pollution.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

Question 66: The root of the trees allow the water to go into the soil, that gradually releases it to flow down rivers.

Question 67: I get quite depressed when I think about the damage we are making to the environment.

Question 68: Alike oxygen, which is chemically changed by our bodies into carbon dioxide, nitrogen is merely exhaled back into the air.

Question 69: I think she will be suitable for the work because she has been working like a teacher for a long time.

Question 70: Passengers are required to arrive to the gate fifteen minutes before departure time.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 71: The cyclist _______he crossed the main street.

A. looked with caution after                                        B. had looked with caution before

C. was looked with caution when                               D. looks with caution when

Question 72: The facilities of the older hospital are as good_ ______.

A. or better than the new hospital                                B. as or better that the new hospital

C. as or better than those of the new hospital              D. as or better than the new hospital

Question 73: A study has been done to determine how the recent change in government policies_ ______.

A. has affected the small business sector                     B. have affected the small business sector

C. the small business sector was affected                    D. affecting the small business sector

Question 74: _______, we would be rich by now.

A. If we invest in the telecommunications industry

B. Unless we had investment in the telecommunications industry

C. Had we invested in the telecommunications industry

D. Did we invest in the telecommunications industry

Question 75: When the personnel director realized_ ______, he immediately added two more staff to the project.

A. what a formidable task it was                                 B. what it was a formidable task

C. it was what a formidable task                                 D. how formidable was it a task

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct and natural combination of each pair of sentences given.

Question 76: The student next to me kept chewing gum. That bothered me a lot.

A. The student next to me kept chewing gum, that bothered me a lot.

B. The student next to me kept chewing gum, which bothered me a lot.

C. The student next to me kept chewing gum bothering me a lot.

D. The student next to me kept chewing gum bothered me a lot.

Question 77: Transportation has been made much easier thanks to the invention of cars. However, cars are the greatest contributor of air pollution.

A. The invention of cars has made transportation much easier, but cars are among the greatest contributors of air pollution.

B. Although the invention of cars has made transportation much easier, people use cars to contribute to the pollution of air.

C. Although the invention of cars has made transportation much easier, cars are the greatest contributor of air pollution.

D. However easier the invention of cars has made transportation, it is cars that are among the greatest contributors of air pollution.

Question 78: He was suspected to have stolen credit cards. The police have investigated him for days.

A. He has been investigated for days, suspected to have stolen credit cards.

B. Suspecting to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

C. Having suspected to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

D. Suspected to have stolen credit cards, he has been investigated for days.

Question 79: The man wanted to get some fresh air in the room. He opened the window.

A. The man wanted to get some fresh air in the room because he opened the window.

B. The man opened the window in order to get some fresh air in the room.

C. The man got some fresh air in the room, even though he opened the window.

D. Having opened the window, the room could get some fresh air.

Question 80: The plan may be ingenious. It will never work in practice.

A. Ingenious as it may be, the plan will never work in practice.

B. Ingenious as may the plan, it will never work in practice.

C. The plan may be too ingenious to work in practice.

D. The plan is as impractical as it is ingenious.

 

                                                       ……………HẾT ………..

 

Đáp án Đề 1:

CAU

DA

CAU

DA

CAU

DA

CAU

DA

1

D

21

A

41

D

61

B

2

A

22

C

42

C

62

A

3

D

23

D

43

D

63

C

4

D

24

B

44

C

64

C

5

B

25

D

45

B

65

D

6

C

26

C

46

B

66

B

7

C

27

B

47

D

67

D

8

B

28

C

48

D

68

A

9

A

29

0

49

A

69

D

10

C

30

B

50

A

70

B

11

D

31

B

51

B

71

B

12

D

32

A

52

C

72

C

13

B

33

A

53

D

73

A

14

A

34

D

54

B

74

C

15

B

35

B

55

A

75

A

16

C

36

C

56

B

76

B

17

A

37

D

57

A

77

C

18

C

38

D

58

C

78

D

19

D

39

A

59

D

79

B

20

D

40

B

60

A

80

A

ĐỀ 2

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 1:   A. familiar                      B. impatient                 C. uncertain                D. arrogant

Question 2:   A. forgettable                 B. philosophy              C. humanism              D. objectively

Question 3:   A. disappear                   B. arrangement            C. opponent                 D. contractual

Question 4:   A. respectable                B. affectionate             C. occasional               D. kindergarten

Question 5:   A. environmental           B. conservatively         C. approximately         D. considerable

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6:   Research has shown that there is no difference at all between the brain of the average woman and _______of the average man.

A. what                                  B. which                     C. one                          D. that

Question 7:   "MD" is the abbreviation of _______.

A. Medical Development                                            B. Doctor of Medicine

C. Medium Density                                                                 D. Management Director

Question 8: -'- "That's a very nice skirt you're wearing."

                        -“ ___________”

A. How a compliment!                                                B. That's all right.

C. It's nice of you to say so.                                       D. I like you said so.

Question 9:   _______are the formal rules of correct or polite behavior among people using the Internet.

A. Traffic rules                                                            B. Family rules           

C. Codes of etiquettes                                                 D. Codes of netiquettes

Question 10: -" ____________"

- "Yes, of course."

A. You won't help me this time                                   B. You'd better give me one hand.

C. I don't think I'll need your help.                              D. Could you give me a hand?

Question 11: UNICEF _______supports and funds for the most disadvantaged children all over the world.

A. presents                              B. assists                      C. provides                 D. offers .

Question 12: Is there anyone who _______ the plan put forward by the committee?

A. differs                                B. disagrees                 C. objects                               D. opposes

Question 13: He would win the race if he _______his brother's example and trained harder.

A. repeated                             B. set                           C. answered               D. followed

Question 14 "Excuse me. Where is the ____________office of OXFAM located?"

A. leading                               B. head                        C. central                     D. summit

Question 15: She neglected her study during the term, _______she couldn't pass the exam.

A. although                            B. because                  C. so that                     D. so

Question 16: The doctors know that it is very difficult to save the patient's life, _______they will try their best.

A. but                                      B. although                  C. despite                    D. however

Question 17: I am sending you my curriculum vitae _______you will have a chance to study it before our interview.

A. so that                                B. because                   C. for                          D. since

Question 18: Unfortunately, your letter arrived after the final date for application. _______, we cannot consider you for the post.

A. As result                             B. That is because       C. Consequently          D. To this

Question 19: Everybody in the house woke up when the burglar alarm ______

A. went out                            B. went off                  C. came about             D. rang off

Question 20: - " You're already leaving? The ball is only starting."

- " But it's very late, so _______."

A. take care                             B. have a good day    C. goodbye for now    D. it's great fun, thanks^

Question 21: Have a piece of chocolate,_ ______?

A. do you                                B. would you              C. don't you                 D. haven't you

Question 22: By the time you come here tomorrow, the work _______.

A. will have been finishing     B. will be finishing      C. will have been finished     D. will be finished

Question 23: If you put your money in a bank now, you may get 12% _______annually.

A. interest                                B. profit                      C. money                    D. income

Question 24: -" _______"

- "Yes. I'd like to buy a computer."

A. Do you look for something?                                   B. Good morning. Can I help you?

C. Excuse me. Do you want to buy it?                        D. Can you help me buy something?

Question 25: In making remarks, he _______to understatement.

A. declined                              B. intended                 C. aligned                   D. inclined

Question 26: After her illness, Lam had to work hard to _______ his classmates.

A. catch sight of                      B. keep pace with        C. get in touch with   D. make allowance for

Question 27: Some kinds of birds are on the _______of extinction.

A. brink                                  B.tip                            C. side                         D. edge

Question 28: _______of popular expressions in our language have interesting backgrounds.

A. A large number                  B. The large number   C. A great deal            D. A sum

Question 29:_______for farming purposes, soil must contain the minerals plants require.

A. To be good                         B. Being good             C. Be good                  D. That's good

Question 30: Please _______your cigarette. I am going to get choked.

A. cut down                            B. blowout                 C. put aside                D. put out

Question 31: The new laws have encouraged both domestic and foreign private _______.

A. savings                               B. paying                     C. investment             D. economics

Question 32: Since the reform, the country has undergone _______changes.

A. large                                  B. sizeable                   C. substantial              D. favourable

Question 33: _ “     Do you like your new job?"

- "Yes, but my employer insisted that I _______on time."

A. was                                    B. am                           C. have been               D. be

Question 34: Many companies know that attractive ____________can persuade customers to buy their goods.

A. packs                                  B. packets                   C. package                  D. packaging

Question 35: I think the company should inform its customers _______the improvements in their services.

A. on                                       B. about                      C. to                            D. with

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer for each of the blanks from 36 to 45.

The universal symbol of the Internet era communications, the @ sign used in e-mail addresses to signify the word 'at', is (36)___ a 500-year-old invention of Italian merchants, a Rome academic has revealed. Giorgio Stabile, a science professor at La Sapienza University, (37)_to have stumbled on the earliest known example of the symbol's use, as a(n) (38) __ of a measure of weight or volume. He says the sign represents an amphora, a measure of (39) _ based on the terracotta jars used to transport grain and liquid in the ancient Mediterranean world.

The professor (40)_toe ancient symbol in the course of research for a visual history of the 20th century, to be published by the Treccani Encyclopedia. The first (41)_instance of its use, he says, occurred in a letter written by a Florentine merchant on May 4, 1536. He says the sign made its (42) _ along trade routes to northern Europe, where it came to represent 'at the price of, its contemporary accountancy (43)_.

Professor Stabile believes that Italian banks may possess even earlier documents (44)_the symbol lying forgotten in their archives. The oldest example could be of great value. It could be used (45) _ publicity purposes and to enhance the prestige of the institution that owned it,* he says. The race is on between the mercantile world and the banking world to see who has the oldest documentation of @.

Question 36:

A. actually

B. truly

C. essentially

D. accurately

Question 37:

A. says

B. states

C. claims

D. tells

Question 38:

A. proof

B. sign

C. evidence

D. indication

Question 39:

A. ability

B. capacity

C. capability

D. facility

Question 40:

A. exposed

B. unearthed

C. dug

D. devised

Question 41:

A. known

B. knowing

C. knowable

D. knowledgeable

Question 42:

A. line

B. means

C. way

D. method

Question 43:

A sense

B. importance

C. meaning

D. understanding

Question 44:

A. taking

B. carrying

C. delivering

D. bearing

Question 45:

A. on

B. for

C. with

D. by

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 46 to 55.

A rather surprising geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater lake, one of the world's largest and deepest, lies hidden there under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth's core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface.

The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite-borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.

The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands upon thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organisms in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible ways to accomplish this.

Question 46: The word "hidden" in paragraph 1 is closest in meaning to

A. undrinkable                        B. untouched               C. unexploitable                      D. undiscovered

Question 47: What is true of Lake Vostok?

A. It is completely frozen.                                           B. It is a saltwater lake.

C. It is beneath a thick slab of ice.                               D. It is heated by the sun.

Question 48: Which of the following is closest in meaning to "frigid" in paragraph 1?

A. Extremely cold             B. Easily broken               C. Quite harsh                         D. Lukewarm

Question 49: A ll of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it ______

A. was conducted by air                                              B. made use of radio waves

C. could not determine the lake's exact size                D. was controlled by a satellite

Question 50: It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if _______.

A. there were no lake underneath                                B. the lake were not so big

C. Antarctica were not so cold                                    D. radio waves were not used

Question 51: The word "microbes" in paragraph 3 could best be replaced by which of the following?

A. Pieces of dust         B. Tiny bubbles                       C. Tiny organisms                   D. Rays of light

Question 52: Lake Vostok is potentially important to scientists because it

A. can be studied using radio waves                           B. may contain uncontaminated microbes

C. may have elevated levels of ultraviolet light           D. has already been contaminated

Question 53: The word "downside" in paragraph 3 is closest in meaning to ______

A. bottom level            B. negative aspect                   C. underside                            D. buried section

Question 54: The last paragraph suggests that scientists should be aware of

A. further discoveries on the surface of Antarctica

B. problems with satellite-borne radar equipment

C. ways to study Lake Vostok without contaminating it

D. the harsh climate of Antarctica

Question 55: The purpose of the passage is to______

A. explain how Lake Vostok was discovered            

B. provide satellite data concerning Antarctica

C. discuss future plans for Lake Vostok

D. present an unexpected aspect of Antarctica's geography

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 56 to 65.

Perhaps the most striking quality of satiric literature is its freshness and its originality of perspective. Satire itself, however, rarely offers original ideas. Instead, it presents the familiar in a new form. Satirists do not offer the world new philosophies. What they do is look at familiar conditions from a perspective that makes these conditions seem foolish, harmful, or affected. Satire jars us out of complacence into a pleasantly shocked realization that many of the values we unquestioningly accept are false.

Don Quixote makes chivalry seem absurd; Brave New World ridicules the pretensions of science; A Modest Proposal dramatizes starvation by advocating cannibalism. None of these ideas is original. Chivalry was suspect before Cervantes, humanists objected to the claims of pure science before Aldous Huxley, and people were aware of famine before Swift.

It was not the originality of the idea that made these satires popular. It was the manner of expression, the satiric method, that made them interesting and entertaining. Satires are read because they are aesthetically satisfying works of art, not because they are morally wholesome or ethically instructive. They are stimulating and refreshing because with commonsense briskness they brush away illusions and secondhand opinions. With spontaneous irreverence, satire rearranges perspectives, scrambles familiar objects into incongruous juxtaposition, and speaks in a personal idiom instead of abstract platitude.

Satire exists because there is need for it. It has lived because readers appreciate a refreshing stimulus, an irreverent reminder that they live in a world of platitudinous thinking, cheap moralizing, and foolish philosophy. Satire serves to prod people into an awareness of truth, though rarely to any action on behalf of truth. Satire tends to remind people that much of what they see, hear, and read in popular media is sanctimonious, sentimental, and only partially true. Life resembles in only a slight degree the popular image of it.

Question 56: What does the passage mainly discuss?

A. Difficulties of writing satiric literature.                               B. Popular topics of satire.

C. New philosophies emerging from satiric literature. D. Reasons for the popularity of satire.

Question 57: The last sentence of the first paragraph refers to _______as a result of reading satire.

A. a long fact-finding quest                                                     B. a pleasant surprise

C. a process of disillusionment                                                D. a process of total confusion

Question 58: Don Quixote, Brave New World, and A Modest Proposal are cited by the author as_.

A. classic satiric works                                                            B. a typical approach to satire

C. best satirists of all times                                          D. good critiques by satirists

Question 59: What satires fascinates readers is how _______.

A. ideas are expressed                                                             B. ideas are organized

C. realistic they are                                                                  D. plots are created

Question 60: Which of the following can be found in satiric literature?

A. Newly emerging philosophies.                                           B. Odd combinations of objects and ideas.

C. Abstract discussion of morals and ethics.                           D. Wholesome characters who are unselfish.

Question 61: According to the passage, there is a need for satire because people need to be_______.

A. informed about new scientific developments

B. exposed to original philosophies when they are formulated

C. reminded that popular ideas may often be inaccurate

D. told how they can be of service to their communities

Question 62: The word "refreshing" in the last paragraph is closest in meaning to_________.

A. popular                   B. revitalizing                          C. common                  D. awakening

Question 63: The word "sanctimonious" may be new to you. It most            probably means "_______" in this context.

A. exaggerated            B. good                                   C. educational             D. moderate

Question 64: Readers of satiric literature will be most likely to________.

A. teach themselves to write fiction                             B. accept conventional points of view

C. become better informed about current affairs          D. re-examine their opinions and values

Question 65: The various purposes of satire include all of the following EXCEPT_.

  1. A.introducing readers to unfamiliarB. brushing away illusions

C. reminding readers of the truth                                 D. exposing false values

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined, part that needs correction.

Question 66: Please remain in your assign seats until the instructor dismisses the class.

Question 67: Employees who haven't seen the new regulations often ask for unnecessary questions; instead they should ask for a copy of the regulations and read them.

Question 68: Even you are unsure of the standard procedures in any situation, please don't hesitate to consult with your supervising manager.

Question 69: We have always believed that honesty is best policy in personal as well as professional matters.

Question 70: The nutritionist told him to avoid eating lots of carbohydrates, focus having more protein-rich foods and green vegetables, and drink at least eight glasses of water a day.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 71: In Roman numerals, ____________symbols for numeric values.

A. letters are the alphabet's                                          B. letters of the alphabet are

C. which uses letters of the alphabet                           D. in which letters of the alphabet are

Question 72: _______received law degrees as today.

A. Never so many women have                                  B. Never have so many women

C. The women aren't ever                                           D. Women who have never

Question 73: George would certainly have attended the meeting _______.

A. if he didn't get a flat tire                                          B. if the flat tire didn't happen

C. had he not had a flat tire                                         D. had the tire not flatten itself

Question 74: While the language barrier was once an obstacle to trade,______.

A. the technical case is now no more                          B. the case doesn't longer exist

C. which is no longer the case                         D. the technical hurdle is now the case.

Question 75: New sources of energy are constantly being looked for ______

A. although fossil fuels continue to dwindle               B. as fossil fuels continue to dwindle

C. so that we continue to reduce fossil fuels                D. fossil fuels continuing to dwindle

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 76: "Getting a good job doesn't matter much to me."

A. "I am only interested in getting a good job."

B. "It's interesting for me to get a good job."

C. "I am not good at getting a good job."

D. "I don't care about getting a good job."

Question 77: Access to the library computer facilities is open to students.

A. Computers in the library are not used for students.

B. Students can freely assess the library computer service.

C. Students are not allowed to use library computers.

D. The library computer facilities are accessible to students.

Question 78: They were exposed to biased information, so they didn't know the true story.

A. If they got unbiased information, they could know the true story.

B. If they had unbiased the information, they could have known the true story.

C. If they had been exposed to unbiased information, they would have known the true story.

D. If they have exposed to the unbiased information, they could have seen the true story.

Question 79: It doesn't cost much to run a solar power system.

A. A solar power system is quite cheap to set up.

B. Running a solar power system costs nothing.

C. A solar power system costs so much to run.

D. Running a solar power system is not costly.

Question 80: We missed the turning because we forgot to take the map with us.

A. Without the right map with us, we missed the turning.

B. If we were taking the map with us, we did not miss the turning.

C. Without the map with us, we missed the turning.

D. Having remembered the map with us, we would not miss the turning.

 

ĐÁP ÁN ĐỀ 2

CAU

DA

CAU

DA

CAU

DA

CAU

DA

1

 

21

A

41

A

61

C

2

c

22

C

42

C

62

D

3

A

23

A

43

C

63

A

4

D

24

B

44

D

64

D

5

A

25

D

45

B

65

A

6

D

26

B

46

B

66

B

7

B

27

A

47

C

67

B

8

C

28

A

48

A

68

A

9

D

29

A

49

D

69

B

10

D

30

D

50

A

70

B

11

C

31

C

51

C

71

C

12

D

32

C

52

B

72

B

13

D

33

D

53

B

73

C

14

B

34

D

54

C

74

D

15

D

35

B

55

D

nbsp;nbsp; B. may contain uncontaminated microbes

75

B

16

A

36

A

56

D

76

D

17

A

37

C

57

C

77

D

18

C

38

D

58

A

78

C

19

B

39

B

59

A

79

D

20

C

40

B

60

B

80

C